Pieguski (bez glutenu)

Kruche, lekkie i smakiem przypominają pieguski. Tak! Pieguski! Tylko, że bez utwardzanego tłuszczu, bez cukru i sztucznych dodatków.

  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 50 ml syropu klonowego / z agawy
  • 1 szt. jajo
  • 10 łyżek bezglutenowych płatków owsianych
  • 120 g mąki jaglanej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g gorzkiej czekolady
  1. Masło utrzyj z syropem przy pomocy miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy.
  2. Dodaj jajko, dalej ucieraj. Wsyp resztę składników i wyrób ciasto.
  3. Na końcu posiekaj czekoladę na małe kawałki i dodaj do ciasta.
  4. Nabieraj ciasto dużą łyżką i formuj kulki, spłaszcz dłonią.
  5. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w temperaturze 180oC przez około 18-20 minut, aż zaczną się lekko brązowić.
  7. Wystudź na kratce.

Kruche, lekkie i smakiem przypominają pieguski. Tak! Pieguski! Tylko, że bez utwardzanego tłuszczu, bez cukru i sztucznych dodatków.

To pyszna i zdrowa przekąska dla dużych i małych. Jedyną ich wadą jest to, że zniakają w 15 minut.

Sprawdźcie też przepisy na moje pozostałe zdrowe ciasteczka bez glutenu np. ciasteczka z masłem orzechowym, ciasteczka orzechowe, kruche ciasteczka ryżowe z dżemem albo herbatniki gryczane z kakao.

Desery
Kuchnia europejska