Pizza na spodzie z dyni hokkaido (bezglutenowa)

Pizza to dość pożądane danie nawet w kręgach paleo, a może szczególnie w tych kręgach? Czasami brakuje nam spodu, na który możemy bezkarnie położyć ulubione dodatki, polać wszystko oliwą z oliwek i zajadać przed telewizorem do ulubionego filmu.

SPÓD:

  • 1,5 szklanki upieczonej dyni hokkaido
  • 7 czubatych łyżek mąki gryczanej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1 szt. jajo

SOS:

  • 6 łyżek sosu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • kilka listków świeżej lub suszonej szałwi
  • 1 szt. papryczki chili.
  • sól
  • pieprz

DODATKI:

  • ulubione np. prosciutto (jajo sadzone)
  • a jeśli tolerujecie: mozarella (długo dojrzewający ser)
  1. Przygotowanie:
  2. Rozgrzej piekarnik do 210C
  3. Wystudzaną dynię zblenduj na gładką masę, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.
  4. Ciasto nie powinno lepić się do rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki gryczanej i/lub ciepłej wody.
  5. Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia posypanego odrobiną mąki. Mąką posyp również wałek.
  6. Rozwałkuj na grubość ok pół centymetra i przełóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok 12 minut.
  7. W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie jego składniki (chili pokrój na bardzo małe kawałeczki). Odstaw.
  8. Na podpieczony spód nałóż sos i piecz ok 5-7 min.

MOJE RADY:

  1. Jak upiec dynię hokkaido? Dynię przekrój na pół, łyżką wydobądź pestki i miąższ. Dynię pokrój na cienkie paski jeśli chcesz, żeby szybciej się upiekła lub na większe kawałki jeśli masz więcej cierpliwości, ułóż na papierze do pieczenia i upiecz w 200C.
  2. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ani dodawać tłuszczu do pieczenia. Piecz aż do miękkości – ok 30-50 min.
  3. Jeśli chcesz na pizzę dodać np. kawałki kurczaka, wcześniej je podsmaż na patelni i połóż na spód.
  4. Jeśli chcesz na pizzy posadzić jajo, wbij je delikatnie na spód i piecz ok 10 min, aż do ścięcia białka.

Pizza to dość pożądane danie nawet w kręgach paleo, a może szczególnie w tych kręgach? Czasami brakuje nam spodu, na który możemy bezkarnie położyć ulubione dodatki, polać wszystko oliwą z oliwek i zajadać przed telewizorem do ulubionego filmu.

Problem macie zatem z głowy. Zaproście znajomych, podwińcie rękawy i zabierzcie się za wspólne pieczenie pizzy. Jestem pewna, że wszystkim posmakuje.

Dania główne
Kuchnia włoska