Placki z batata i dyni (bezglutenowe)

Już od jakiegoś czasu systematycznie zajadam się tymi plackami na kolację. To moje ostatnie comfort food. Są bardzo aromatyczne, lekko pikantne i sycące. Najpyszniejsze są zaraz po wyjęciu z piekarnika, bo są bardzo chrupiące. Świetnie smakują z kleksem mleka kokosowego, szczypiorkiem i ostrym, świeżym plastrem chilli. Aż robi się gorąco! I jak dobrze się po nich śpi…

  • 1 szklanka startej dyni (grube oczka)
  • 1 szklanka startego batata
  • 1 szt. jajo
  • 3 czubate łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szt. czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
  • garść posiekanego szczypiorku
  • szczypta chilli
  • szczypta kminu
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Rozgrzej piekarnik do 200C.
  2. Wszystkie składniki zmieszaj dokładnie rękami
  3. Nabieraj ciasto dużą łyżką lub ręką formując placki wielkości dłoni i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piecz około 30 min, ostatnie 10-12 min. z termoobiegiem dla nadania chrupkości.
  5. Zajadaj jeszcze ciepłe.

MOJE RADY

  1. Zamiast mąki gryczanej w tym przepisie będzie pasować mąka jaglana, ryżowa, z sorgo, ziemniaczana, z komosy ryżowej, z amarantusa.
  2. Zamiast dyni możesz użyć batata, a nawet selera lub buraka.
  3. Jeśli tolerujesz nabiał, możesz dodać do ciasta 1 sporą garść tartego żółtego sera długogojrzewającego. Nada wspaniałego smaku i aromatu. Wtedy możesz ominąć oliwę.
Śniadania
Kuchnia zdrowotna