Placki z gruszką i migdałami

Śniadanie idealne na spokojny weekend, albo na Dzień Zakochanych serwowane wprost do łóżka. Trzeba sobie zadać trochę trudu, bo proces smażenia trochę trwa, ale warto, bo placuszki są bardzo smaczne. Przypominają mi racuchy z czasów dziecięcych. To dzięki słodyczy xylitolu w pudrze (u mnie zawsze się serwowało racuchy z cukrem pudrem).

  • 4 szt. jaja
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • 5 łyżek xylitolu (2 do ciasta, 3 zmielić w młynku)
  • miąższ z jednej laski wanilii
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 szt. gruszka
  • garść płatków migdałów
  • olej kokosowy do smażenia (lub inny tłuszcz)
  1. Zmiksuj jaja z 2 łyżkami xylitolu.
  2. Dodaj olej kokosowy, mleko i ubijaj dalej.
  3. Przesiej mąki z sodą, solą, miąższem wanilii i dodaj do pozostałych składników cały czas mieszając.
  4. Gruszkę umyj i pokrój w ok. pół centymetrowe plasterki.
  5. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wykładaj ciasto dużą łyżką na rozgrzaną patelnię tworząc placki o średnicy ok 10-12 cm.
  6. Na środku każdego placka układaj plaster gruszki.
  7. Przewróć na drugą stronę i usmaż placki na złoto.
  8. Żeby placki nie wystygły w miarę jak je będziesz piec, najlepiej rozgrzej piekarnik na ok 50C i wkładaj tam placki.
  9. W międzyczasie zmiel 3 pozostałe łyżki xylitolu w młynku do kawy (ja zrobiłam to w kielichu do koktajli)
  10. Na końcu każdy placek posyp xylitolem w pudrze i płatkami migdałowymi.

Śniadanie idealne na spokojny weekend, albo na Dzień Zakochanych serwowane wprost do łóżka. Trzeba sobie zadać trochę trudu, bo proces smażenia trochę trwa, ale warto, bo placuszki są bardzo smaczne. Przypominają mi racuchy z czasów dziecięcych. To dzięki słodyczy xylitolu w pudrze (u mnie zawsze się serwowało racuchy z cukrem pudrem).

Placki wyszły grubaśne – tak jak lubie. Nie są kłopotliwe na patelni, łatwo je przewrócisz na drugą stronę. Nie kruszą się, nie rozpadają. Zamiast gruszki możesz użyć jabłka, a zamiast migdałów np. rodzynek, albo dowolnych orzechów.

Zaserwuj do nich chłodne mleko kokosowe, albo paleo latte, będą smakować wyśmienicie. A potem tylko zaserwuj Ukochanej Osobie do łóżka z wyznaniem miłości 🙂

Śniadania
Kuchnia zdrowotna
SONY DSC