Proste ciasto jogurtowe z owocami (bez glutenu, bez laktozy)

Ostatnio na wszystkich grupach na facebooku, które zrzeszają fanów zdrowego jedzenia bez glutenu i laktozy, dużo jest szumu wokół jogurtu kokosowego bez laktozy (do kupienia głównie w Lidl). To chyba pierwszy taki kokosowy jogurt w Polsce z przyzwoitym składem. Nic dziwnego, że wszyscy oszaleli na jego punkcie. Włącznie ze mną. Jest naprawdę pyszny. I stanowi wspaniałą alternatywę dla tradycyjnych jogurtów z mleka zwierzęcego.

  • 2 szklanki mąki jaglanej
  • 2 szt. jajka
  • 50 g ksylitolu
  • 2 szt. opakowania jogurtu kokosowego z Lidl (po 160g)
  • 1 łyżeczka sody

KRUSZONKA

  • 70 g mąki jaglanej
  • 40 g masła
  • 4 łyżki ksylitolu

ORAZ

  • 700 g truskawek/malin
  1. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Najpierw przygotuj kruszonkę: do miski wsyp mąkę, dodaj drobno posiekane masło oraz ksylitol i rozetrzyj palcami składniki, aż powstanie drobna kruszonka.
  3. Uformuj kulę z ciasta i włóż ją do zamrażalnika na czas przygotowania ciasta.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Żeby przygotować ciasto, mąkę przesiej do miski razem z sodą, wymieszaj.
  6. W mikserze, używając końcówki do ubijania białek, ubij jajka z ksylitolem na puszystą masę (około 5 minut).
  7. Powli dodawaj jogurt oraz mąkę z sodą.
  8. Krótko zmiksuj na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
  9. Ciasto wyłóż do tortownicy, na wierzch ułóż pokrojone truskawki, wciskając je lekko w środek ciasta.
  10. Posyp całość kruszonką startą na tarce o grubych oczkach.
  11. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 – 50 minut, do czasu aż ciasto urośnie.
  12. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Posyp ksylitolem zmielonym na puder.

Ostatnio na wszystkich grupach na facebooku, które zrzeszają fanów zdrowego jedzenia bez glutenu i laktozy, dużo jest szumu wokół jogurtu kokosowego bez laktozy (do kupienia głównie w Lidl). To chyba pierwszy taki kokosowy jogurt w Polsce z przyzwoitym składem. Nic dziwnego, że wszyscy oszaleli na jego punkcie. Włącznie ze mną. Jest naprawdę pyszny. I stanowi wspaniałą alternatywę dla tradycyjnych jogurtów z mleka zwierzęcego.

Na codzień używamy go w domu po prostu jako przekąskę lub dodajemy do niego owoce i orzechy na kolację lub drugie śniadanie. Jedliśmy również płatki jaglane z jogurtem kokosowym. Każda opcja pyszna!

Jednak tym razem chciałam sprawdzić go w cieście jogurtowym. Znacie moje podejście do kuchni. Ma być prosto. Najprościej jak się da, bo niewielu z nas ma czas i ochotę spędzać masę czasu w kuchni albo biegać po sklepach w poszukiwaniu wyszukanych składników.

Ciasto jest super lekkie, delikatne i puszyste. Głównie dzięki jogurtowi. Idealne z sezonowymi owocami.

Desery
Kuchnia europejska