Roladki z indyka z nadzieniem z wątróbki

Kiedy coś gotuję, to zwykle jest to całkowita improwizacja, próby i błędy. Nie męczę się spisywaniem składników na jakieś danie, na które przepis znalazłam w necie. Albo właśnie wyjeżdzam na wakacje i muszę wyczarować coś z resztek, które zostały w lodówce. Tak własnie było tym razem. Pakowaliśmy się na Strugę na dwa tygodnie, a lodówkę trzeba bylo zostawić wyczyszczoną. Resztka wątróbki z królika poszła więc na nadzienie do roladek z indyka. Świeże zioła zawsze mam w domu albo na balkonie, więc obiad gotowy.

  • 400 g polędwicy z indyka
  • 100 g wątróbki
  • ½ szt. cebuli
  • ½ szt. papryczki chilli
  • świeże zioła np. szałwia (cząber, bazylia – ok. 2 łyżek)
  • 1 szt. ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słonina do smażenia
  1. Wątróbkę podsmaż na maśle na dość dużym ogniu po ok 2 minuty z każdej strony. Nie przyprawiaj. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Polędwicę przetnij wzdłuż na cienkie plastry. W zależności od kawałka mięsa, wyjdzie około 4.
  3. Każdy kawałek posól i popieprz z obu stron. Odstaw.
  4. Wątróbkę wrzuć do miksera razem z cebulą, czosnkiem, chilli i ziołami. Przypraw do smaku i zmiksuj, tak żeby dało się wyczuć tylko niewielkie kawałki cebuli.
  5. Na kraniec każdego kawałka polędwicy nałóż łyżkę nadzienia z wątróbki i zwiń w rulonik. Zepnij wykałaczkami lub zwiąż sznurkiem spożywczym, żeby dobrze się trzymały.
  6. Na patelni wytop słoninę i smaż ruloniki na średnim ogniu od czasu do czasu obracając, żeby usmażyły się z każdej strony i w środku.
  7. Podawaj z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem i z pieczonymi buraczkami.
Dania główne
Kuchnia europejska