Sałatka z cukinii

Aż szkoda nie wykorzystać końcówki lata i całej jesieni na zasmakowanie w tych wszystkich kolorowych sezonowych warzywach. Jak idę na krakowski Stary Kleparz to nie wiem, w którą stronę mam patrzeć, tyle dobra wokół mnie.

  • 1 szt. cukinia
  • 1 szt. marchew
  • spora garść mieszanki kiełków
  • świeża natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  1. Cukinię i marchewkę potnij wzdłuż na wstążki przy pomocy obieraka do warzyw. Będą przypominały kształtem makaron tagiatelle.
  2. Ułóż warzywa na płaskim talerzu i posyp mieszanką kiełków oraz natką, polej oliwą z oliwek (ilość wg uznania), dopraw do smaku.
  3. Gotowe!

Aż szkoda nie wykorzystać końcówki lata i całej jesieni na zasmakowanie w tych wszystkich kolorowych sezonowych warzywach. Jak idę na krakowski Stary Kleparz to nie wiem, w którą stronę mam patrzeć, tyle dobra wokół mnie. Wykupiłabym wszystko! Dynie, pomidory, cukinie czy mniej znane, ale warte wypróbowania patisony czy pasternak. Warzywa to podstawa diety paleo (tutaj o tym jak je urozmaicić). Jak popatrzeć na talerze wszystkich, którzy jedzą zgodnie z zasadami paleo, to królują tam warzywa. Stek wołowy, a dookoła soczyste pomidory, chrupiące ogórki, aksamitna grillowana cukinia i jeszcze puree z batatów. Potrzebujemy różnych warzyw ze względu na witaminy, węglowodany no i przede wszystkim doznania smakowe. Warto sobie urozmaicać menu, a ta pora roku to doskonała okazja. Sałatka to najszybsza opcja dla zapracowanych.

Smacznego wszystkim.

Przystawki
Kuchnia zdrowotna