Sałatka z pieczonych buraków

Buraków w czasie świąt mamy pod dostatkiem. A oto jak możemy wykorzystać ich nadmiar, np. z barszczu. Jeśli masz więcej czasu, możesz specjalnie upiec buraki – są smaczniejsze.
- 500 g upieczonych/ugotowanych buraków
- Garść orzechów włoskich
- Garść płatków migdałowych
- Dobry chrzan
SOS:
- sok z małej cytryny
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 szt. ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- Sól morska
- Świeżo mielony pieprz
- Pokrój buraki w kostkę. Ułóż na talerzu lub w salaterce.
- Przygotuj sos mieszając dokładnie wszystkie jego składniki.
- Dopraw solą i pieprzem wg swoich preferencji.
- Buraki posyp orzechami i płatkami migdałowymi, polej równo gotowym sosem.
- Udekoruj chrzanem.
- Odstaw do lodówki, żeby smaki się połączyły.
Buraków w czasie świąt mamy pod dostatkiem. A oto jak możemy wykorzystać ich nadmiar, np. z barszczu. Jeśli masz więcej czasu, możesz specjalnie upiec buraki – są smaczniejsze. Owiń każdego buraka w folię do pieczenia, włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na ok. 2 h do piekarnika (180C). Sprawdź patyczkiem czy są miękkie i odpowiednio skróć lub wydłuż czas pieczenia.
Jeśli zostało Ci jeszcze trochę bakalii z pieczenia piernika, to masz gotową przystawkę lub dodatek do głównego dania. Do tego proponuję ożywczy, słodko-ostry sos, który świetnie komponuje się z burakiem i bakaliami.


