Sałatka z pieczonych buraków

Buraków w czasie świąt mamy pod dostatkiem. A oto jak możemy wykorzystać ich nadmiar, np. z barszczu. Jeśli masz więcej czasu, możesz specjalnie upiec buraki – są smaczniejsze.

  • 500 g upieczonych/ugotowanych buraków
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść płatków migdałowych
  • Dobry chrzan

SOS:

  • sok z małej cytryny
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 szt. ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • Sól morska
  • Świeżo mielony pieprz
  1. Pokrój buraki w kostkę. Ułóż na talerzu lub w salaterce.
  2. Przygotuj sos mieszając dokładnie wszystkie jego składniki.
  3. Dopraw solą i pieprzem wg swoich preferencji.
  4. Buraki posyp orzechami i płatkami migdałowymi, polej równo gotowym sosem.
  5. Udekoruj chrzanem.
  6. Odstaw do lodówki, żeby smaki się połączyły.

Buraków w czasie świąt mamy pod dostatkiem. A oto jak możemy wykorzystać ich nadmiar, np. z barszczu. Jeśli masz więcej czasu, możesz specjalnie upiec buraki – są smaczniejsze. Owiń każdego buraka w folię do pieczenia, włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na ok. 2 h do piekarnika (180C). Sprawdź patyczkiem czy są miękkie i odpowiednio skróć lub wydłuż czas pieczenia.

Jeśli zostało Ci jeszcze trochę bakalii z pieczenia piernika, to masz gotową przystawkę lub dodatek do głównego dania. Do tego proponuję ożywczy, słodko-ostry sos, który świetnie komponuje się z burakiem i bakaliami.

Przystawki
Kuchnia zdrowotna
SONY DSC