Śledzie z cebulą w oleju lnianym

Śledzie z cebulką w oleju lnianym to jedno z moich ulubionych śniadań, albo kolacji po treningu. Wtedy zajadam je z kromkami gryczanymi. Co więcej, kiedy nie mam czasu na gotowanie, a widzę słoik śledzi w lodówce, to zabieram je do pudełka do pracy razem z sałatką na zdrowe jelita. Dla mnie to prawdziwa uczta. Swojskie smaki, pyszne i bardzo sycące danie. No i niebywale mi smakuje.

  • 500 g płatów śledziowych solonych
  • 250 ml oleju lnianego lub z lnianki
  • 2 szt. cebule
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  1. Zacznij od namoczenia śledzi w zimnej wodzie przez kilka godzin do 24h w zależności od tego jak słone są śledzie.
  2. Następnie śledzie przepłucz pod bieżącą wodą i osusz.
  3. Pokrój je w paski o szerokości ok 2 cm i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Cebulę pokrój w cienkie piórka i przepłucz wrzątkiem, żeby złagodzić smak. Posól i odstaw.
  5. Weź duży słoik i układaj warstwami cebulę i śledzie, między warstwy ułóż ziarna ziela angielskiego i listków laurowych.
  6. Zalej wszystko olejem.
  7. Potrząśnij delikatnie słoikiem, żeby olej dotarł, aż do jego dna (całość powinna być przykryta olejem).
  8. Odstaw do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.
  9. Śledzie mogą stać w lodówce kilka tygodni, ale znikają szybciej, bo są przepyszne.

Śledzie z cebulką w oleju lnianym to jedno z moich ulubionych śniadań, albo kolacji po treningu. Wtedy zajadam je z kromkami gryczanymi. Co więcej, kiedy nie mam czasu na gotowanie, a widzę słoik śledzi w lodówce, to zabieram je do pudełka do pracy razem z sałatką na zdrowe jelita. Dla mnie to prawdziwa uczta. Swojskie smaki, pyszne i bardzo sycące danie. No i niebywale mi smakuje.

Poza tym taki obiad to bomba witamin, minerałów, dobrych tłuszczów i skrobi opornej, która korzystanie wpływa na stan jelit. Śledzie mają sporo białka (16 g /na 100 g), zawierają witaminy D, A, E oraz omega 3, którego brakuje większości z nas.

A jeśli chcielibyście spróbować śledzi w trochę innej odsonie, to zapraszam po przepis z suszonymi pomidorami, daktylami i orzechami.

Przystawki
Kuchnia polska