Sos pomidorowy z chilli

Ten ostry sos idealnie nadaje się do zapiekanek warzywno mięsnych, jako sos do makaronu albo bezglutenowej pizzy. Możecie nim również polać swoje naleśniki na wytrawno albo tortille z szarpaną wieprzowiną. Co więcej, nada charakteru łagodnemu pasztetowi warzywnemu, plackom z batata, a nawet kebabowi.

  • 1 szklanka passaty
  • 1 szklanka wody lub bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub z tapioki
  • 1 łyżka chilli w proszku lub więcej jeśli lubisz bardzo ostro
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  1. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj chilli i kmin.Wymieszaj i smaż około 1 minuty.

  2. Wlej passatę, wodę lub bulion drobiowy. Zagotuj.

  3. Do szklanki wlej około kieliszka wody i rozpuść w niej mąkę ziemniaczaną.

  4. Powoli wlej do sosu, zamieszaj i gotuj około 5 min na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

  5. Posól i popieprz do smaku.

Ten ostry sos idealnie nadaje się do zapiekanek warzywno mięsnych, jako sos do makaronu albo bezglutenowej pizzy. Możecie nim również polać swoje naleśniki na wytrawno albo tortille z szarpaną wieprzowiną.

Co więcej, nada charakteru łagodnemu pasztetowi warzywnemu, plackom z batata, a nawet kebabowi.

Przystawki
Kuchnia włoska