Sos pomidorowy z chilli

Ten ostry sos idealnie nadaje się do zapiekanek warzywno mięsnych, jako sos do makaronu albo bezglutenowej pizzy. Możecie nim również polać swoje naleśniki na wytrawno albo tortille z szarpaną wieprzowiną. Co więcej, nada charakteru łagodnemu pasztetowi warzywnemu, plackom z batata, a nawet kebabowi.
- 1 szklanka passaty
- 1 szklanka wody lub bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub z tapioki
- 1 łyżka chilli w proszku lub więcej jeśli lubisz bardzo ostro
- 1/2 łyżeczki kminu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj chilli i kmin.Wymieszaj i smaż około 1 minuty.
Wlej passatę, wodę lub bulion drobiowy. Zagotuj.
Do szklanki wlej około kieliszka wody i rozpuść w niej mąkę ziemniaczaną.
Powoli wlej do sosu, zamieszaj i gotuj około 5 min na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Posól i popieprz do smaku.
Ten ostry sos idealnie nadaje się do zapiekanek warzywno mięsnych, jako sos do makaronu albo bezglutenowej pizzy. Możecie nim również polać swoje naleśniki na wytrawno albo tortille z szarpaną wieprzowiną.
Co więcej, nada charakteru łagodnemu pasztetowi warzywnemu, plackom z batata, a nawet kebabowi.
