Strudel z jabłkami (bez glutenu)

Prawdziwy strudel będzie chyba niemożliwy do wykonania przy użyciu moich bezglutenowych mąk. Ale nic nie szkodzi. Udało mi się zrobić coś na kształt strudla, który kojarzy mi się z licznymi wakacjami w austriackich Alpach. Do strudla zawsze zamawialiśmy pyszną kawę, której jakość nawet wysoko w górach jest po prostu niezrównana.

Suche składniki:

  • 200 ml mąki sorgo
  • 150 ml mąki z tapioki
  • 50 ml mąki kokosowej
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka sody

Mokre składniki:

  • 1 szt. jajo
  • 4 czubate łyżki masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • Opcjonalnie: sproszkowany ksylitol do posypania

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 2 szt. małe jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • + do posmarowania ciasta
  1. Rozgrzej piekarnik do 220C.
  2. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
  3. Suche składniki zmieszaj ze sobą i dodaj mokre składniki.
  4. Wymieszaj wszystko na gładką masę.
  5. Gdyby ciasto lepiło się do rąk, dodaj odrobinę mąki z tapioki.
  6. Ostaw ciasto na czas przygotowania nadzienia.
  7. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na cieniusieńkie półplasterki.
  8. Żurawinę zalej gorącą wodą na 2-3 minuty. Odsącz z wody.
  9. Orzechy pokrój na małe kawałki lub zmiel młynkiem na mąkę.
  10. Włóż jabłka do miski i dodaj miód, mąkę kokosową, orzechy, odsączoną żurawinę i masło.
  11. Połącz składniki, tak aby jabłka dokładnie pokryły się bakaliami.
  12. Przygotuj papier do pieczenia i nasmaruj go odrobiną masła lub oleju kokosowego, aby ciasto łatwo można było zrolować.
  13. Rozłóż ciast na papierze i rozwałkuj w kształt prostokąta (nie musi być perfekcyjne) na grubość około 3 mm.
  14. Na dłuższym krańcu ciasta rozłóż masę jabłkową, tak aby zajęła około 4-5 cm miejsca od brzegu.
  15. Resztę ciasta posmaruj cienką warstwą płynnego masła przy użyciu pędzelka lub dłoni.
  16. Zawiń brzeg ciasta od strony masy pomagając sobie papierem (wtedy ciasto sprawniej się roluje i nie pęka)
  17. przyciskając delikatnie ciasto do masy tworząc ścisły walec.
  18. Końcówki ciasta zmiń do środka, tak aby jabłka były szczelnie zamknięte w cieście.
  19. Przełóż ciasto razem z papierem na blachę i włóż do nagrzanego piekarnika (góra-dół)
  20. na około 20 minut od czasu do czasu sprawdzając czy wierzch ciasta się nie przypala.

MOJE RADY

  1. zamiast mąki z sorgo możecie użyć jaglanej, tapioki lub białej ryżowej.
  2. orzechy włoskie możecie zamienić na inne ulubione.
  3. jeśli podczas rolowania ciasto będzie pękało, należy je delikatnie zlepić palcami.

Prawdziwy strudel będzie chyba niemożliwy do wykonania przy użyciu moich bezglutenowych mąk. Ale nic nie szkodzi. Udało mi się zrobić coś na kształt strudla, który kojarzy mi się z licznymi wakacjami w austriackich Alpach. Do strudla zawsze zamawialiśmy pyszną kawę, której jakość nawet wysoko w górach jest po prostu niezrównana.

Moja wersja strudla jest inna. Ciasto jest kruche, a zamiast tradycyjnych rodzynek dodałam żurawinę, bo nie przepadamy w domu za rodzynkami. Niemniej jednak ciasto prezentuje się wspaniale i równie dobrze smakuje.

Desery
Kuchnia europejska