Szarlotka na kruchym spodzie

Ten przepis zdobędzie zaufanie wszystkich wielbicieli kruchych ciast. Jest lekkie, słodkie i kwaskowate zarazem, a spadające okruszki będziecie ochoczo zbierać palcem. Po prostu palce lizać.

  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 150 g masła
  • 5 czubatych łyżek ksylitolu
  • 1 szt. jajo
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 5 czubatych łyżek ulubionego dżemu (u mnie rabarbarowy)
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • garść orzechów włoskich
  • ksylitol w pudrze do posypania
  1. Mąki, zimne masło, ksylitol oraz sól wymieszaj rękoma do powstania kruszonki.
  2. Następnie dodaj jajo i wyrób gładkie ciasto.
  3. Wyrobione ciasto podziel na dwie części w stosunku 1/3 do 2/3 i włóż obie części do lodówki na około pół godziny.
  4. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na cienkie półplasterki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Włóż jabłka do garnka z grubym dnem, dodaj cynamon i upraż. Osłudź. Jeśli jabłka oddadzą dużo wody, odlej.
  6. Tortownicę, o średnicy 25 cm, posmaruj tłuszczem i wysyp mąką ryżową. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki tortownicy.
  7. Jeśli ciasto nie będzie chciało się dobrze rozwałkować, odrywaj kawałki i wylepiaj nimi tortownicę.
  8. Wierzch ciasta posyp mąką kokosową, następnie posmaruj dżemem oraz wyłóż jabłka i posiekane orzechy włoskie.
  9. Mniejszą część ciasta zetrzyj na grubych oczkach i wysyp na jabłka.
  10. Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  11. Po upieczeniu ciasto posyp pudrem z ksylitolu.

Ten przepis zdobędzie zaufanie wszystkich wielbicieli kruchych ciast. Jest lekkie, słodkie i kwaskowate zarazem, a spadające okruszki będziecie ochoczo zbierać palcem. Po prostu palce lizać.

A jego najważniejsza zaleta, to że jest bardzo proste w wykonaniu. Jeśli zabraknie Wam czasu na prażenie jabłek, po prostu zetrzyjcie je na tarce o grybych oczkach i surowe wysypcie na ciasto. Też się uda, a będzie jeszcze prostsze. Naprawdę trudno je odróżnić od jego glutenowego brata.

Desery
Kuchnia europejska