Szarlotka z pianką (paleo)

Lubicie szarlotkę? Ja bardzo. To chyba najpopularniejsze ciasto na świecie. Czy to Apfel Strudel czy Apple Pie – jak zwał tak zwał odmian szarlotki są tysiące.

SPÓD:

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 szt. duże jajo (lub 2 małe)
  • 5 szt. daktyli
  • 1 łyżka xylitolu

MASA JABŁKOWA:

  • 1 – 1,5 kg jabłek (szara reneta)
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki xylitolu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamony cejlońskiego

PIANKA:

  • 2 szt. białka
  • 3 łyżki xylitolu
  • sól

DODATKOWO:

  • cynamon do posypania ciasta
  1. Najpierw przygotuj spód.
  2. Daktyle zalej mocno ciepłą wodą i odstaw do zmiękczenia na 15 min. Potem je odsącz z wody i wrzuć do miksera z ostrzem, aby pociąć je na małe kawałki
  3. Wrzuć pozostałe składniki do miksera i połącz wszystko na jednolitą masę.
  4. Tortownicę (ok 24 cm średnicy) wysmaruj tłuszczem i posyp mąką kokosową, a następnie wylep ciastem formę (wyjdzie ok 1 – 1,5 cm wysokości).
  5. Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 10 min., żeby podpiec spód.
  6. Następnie przygotuj masę jabłkową.
  7. Zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach. Jeśli będą miały za dużo wody odsącz je.
  8. Dodaj pozostałe składniki masy i połącz.
  9. Na lekko przestudzony spód wyłóż jabłka i wyrównaj powierzchnię.
  10. Włóż do piekarnika i piecz w 180C przez 10 min.
  11. W tym czasie zrób piankę.
  12. Białka ubij ze szczyptą soli na wysokich obrotach na gładką masę. Kiedy masa będzie gładka i świecąca zacznij dodawać xylitol i ubijaj jeszcze chwilę.
  13. Na podpieczone jabłka nałóż piankę i wyrównaj (możesz też zrobić esy floresy po swojemu).
  14. Piecz kolejne 10 minut.
  15. Przestudzone ciasto posyp cynamonem.
  16. Możesz podawać jeszcze ciepłą z bitą śmietaną albo musem owocowym.

Lubicie szarlotkę? Ja bardzo. To chyba najpopularniejsze ciasto na świecie. Czy to Apfel Strudel czy Apple Pie – jak zwał tak zwał odmian szarlotki są tysiące.

 

Dziś przygotowałam wersję paleo, gdzie dominuje kokos (mąka, wiórki – tu kupisz najtańsze bio). Jeśli to dla Was za dużo kokosa możecie zrobić ten spód z mąki migdałowej i kasztanowej. Albo pomieszać kasztanową i kokosową. Jeśli masz możliwość kup prawdziwy cynamon cejloński (mielony). Ma zdecydowanie lepszy smak i piękniejszy zapach. Cynamon warto dodawać nie tylko do szarlotki, ale np. do koktajli czy granoli, bo ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i obniża poziom cukru we krwi.

Mimo, że składników jest sporo i wydawałoby się, że to pracochłonne ciasto to wcale tak nie jest. Robi się super szybko, a efekt jest naprawdę doskonały.

Jedliśmy szarlotkę z bitą śmietaną i zmiksowanymi truskawkami. Ciepła szarlotka i zimna śmietana to miłe dla podniebienia połączenie. Dużo się dzieje.

Smacznego 🙂

Desery
Kuchnia europejska