Szaszłyki z kurczaka z pomidorkami cherry

Jako fanka szybkich i smacznych obiadów podsuwam Wam mój kolejny prosty sposób na wspaniały obiad, który nie tylko smakuje, ale też je się go oczami. Szaszłyki kojarzą mi się głównie z wakacjami. Wszystkie knajpki wystawiają na ten letni czas swoje grilowiska i zachęcają letników rybką, szaszłykami i burgerami. Na wakacjach często jadało się właśnie szaszłyki.

  • 1 szt. pierś z kurczaka
  • 200 g pomidorków cherry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tymianku świeżego lub suszonego
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy do grillowania
  • patyczki do szaszłyków

PUREE z BROKUŁA

  • 1 szt. brokuł
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  1. Jeśli masz drewniane patyczki do szaszłyków najpierw namocz je w wodzie przez ok 20-30 min, żeby się nie spaliły podczas grillowania.
  2. Pierś kurczaka potnij na kawałki wielkości ok 2 cm.
  3. W misce zmieszaj oliwę, sól, pieprz, tymianek i włóż kawałki kurczaka. Odstaw do lodówki na 20-30 min.
  4. Przygotuj puree z brokuła.
  5. Umyj brokuła i podziel na mniejsze kawałki odcinając najtwardsze części.
  6. Wrzuć do garnka, zalej wodą całość i gotuj aż do miękkości.
  7. Po ugotowaniu odcedź i do jeszcze ciepłego brokuła dodaj masło, mleko oraz sól i pieprz. Zblenduj całość ręcznym blenderem na gładką masę. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj. Zakryj garnek przykrywką, żeby puree nie ostygło.
  8. Wyjmij kurczaka z lodówki i nakłuj na patyczki do szaszłyków naprzemiennie pomidorki i kawałki mięsa.
  9. Rozgrzej olej na patelni grilowej i griluj szaszłyki, do czasu kiedy z każdej strony równo się usmażą.
  10. Podawaj z puree z brokuła maczając w musztardzie.
Dania główne
Kuchnia europejska