Szaszłyki z wątróbki króliczej

Co by tu jeszcze zrobić z wątróbki żeby się nie znudzić? A może szaszłyki? Czemu nie! Forma ma znaczenie. Intensywne przyprawy, których tutaj użyłam przykrywają zapach wątróbki, nieprzyjemny dla większości. Wyszedł mi wspaniały, wyrazisty obiad. Do tego grillowane warzywa i wszystko się w ustach rozpływa 🙂

  • 400 gram wątróbki króliczej
  • 2 szt. dowolne świeże papryki
  • 1 szt. pomidor lima
  • 2 łyżki oleju kokosowego do grillowania
  • sól i pieprz
  • patyczki do szaszłyków

MARYNATA:

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 chlust octu balsamicznego
  • 4 szt. suszone pomidory
  • ½ szt. ostrej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego kminu
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • kilkanaście listków świeżej mięty
  • sok z ½ cytryny
  1. Wątróbkę oczyść z błonek i pokrój w kawałki o wielkości ok 2 cm
  2. Przygotuj marynatę.
  3. Pokrój drobno suszone pomidory, ostrą paprykę oraz miętę.
  4. W miseczce połącz wszystkie składniki marynaty. Dobrze wymieszaj.
  5. Odlej ok 1/3 marynaty, która będzie Ci służyła za sos do polania wątróbki.
  6. Do pozostałej części marynaty włóż wątróbkę, wymieszaj i odstaw na 30 min do lodówki.
  7. W międzyczasie namocz patyczki do szaszłyków (jeśli masz bambusowe), żeby podczas grillowania się nie spaliły.
  8. Przygotuj papryki i pomidora do grillowania przecinając je wzdłuż. Z papryk pozbądź się gniazd nasiennych.
  9. Po 30 min wyjmij wątróbkę z lodówki i nabij kawałki na patyczki do szaszłyków.
  10. Na patelni grillowej rozgrzej olej kokosowy do wysokiej temperatury.
  11. Zacznij najpierw grillować warzywa (z obu stron), które będą potrzebowały parę minut więcej, żeby się ugrillować.
  12. Na tą samą patelnię dodaj wątróbkę i grilluj ok 1-2 min z każdej strony, lub tak jak lubisz pamiętając, że im bardziej surowa tym lepsza.
  13. Dopraw wszystko solą i pieprzem, polej pozostałym sosem.
  14. Podawaj z grillowanymi warzywami.

Co by tu jeszcze zrobić z wątróbki żeby się nie znudzić? A może szaszłyki? Czemu nie! Forma ma znaczenie. Intensywne przyprawy, których tutaj użyłam przykrywają zapach wątróbki, nieprzyjemny dla większości. Wyszedł mi wspaniały, wyrazisty obiad. Do tego grillowane warzywa i wszystko się w ustach rozpływa 🙂

Wiele osób pyta mnie gdzie kupuję wątróbkę z królika. Odkryłam ją już dawno na krakowskiem Starym Kleparzu u Gugulskiego. Żeby zrobić te szaszłyki można użyć jakiejkolwiek innej wątróbki (nie polecam kupować tych z supermarketu). Być może niektóre trzeba będzie wcześniej namoczyć przez parę godzin w wodzie, żeby zmiękły. Króliczej właściwie nie trzeba moczyć, a jeśli już to wystarczy godzina, żeby wątróbka zmiękła.

Moje szaszłyki zjadłam z młodymi ziemniakami z pesto, na które przepis kiedy indziej.

Dania główne
Kuchnia europejska
SONY DSC