Szybkie naleśniki z owocami

Zapraszam do wypróbowania przepisu na niezwykle smaczne i szybkie naleśniki z owocami, idealne na słodkie śniadanie lub deser. Nasze naleśniki przygotowane są na bazie mąki i mleka kokosowego, co nadaje im egzotycznego aromatu i delikatności, a także sprawia, że są one odpowiednie dla osób przestrzegających diety paleo.

CIASTO:

  • 2 szt. jaja
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej kokosowy do smażenia

NADZIENIE:

  • 250 g ulubionych owoców (świeżych lub mrożonych)
  • 50 ml mleka lub śmietany kokosowej

SKŁADNIKI na TWAROEK:

  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 50 ml mleka kokosowego
  1. Jaja wymieszaj z mlekiem.
  2. Dodaj przesianą mąkę kokosową, sodę i sól.
  3. Dobrze wymieszaj, tak aby nie było żadnych grudek.
  4. Wylewaj na rozgrzaną patelnię (średnica 14 cm) i smaż na rumiano z każdej strony (UWAGA: odwracaj delikatnie, naleśniki są bardzo kruche)
  5. Na usmażone naleśniki nakładaj ulubione owoce z gęstym mlekiem kokosowym, zawiń tak jak lubisz, ozdób całymi owocami i podawaj od razu.
  6. Doskonale smakują również z „twarożkiem” z wiórków kokosowych (zobacz ostatnie zdjęcie)
  7. Wszystkie składniki mieszamy i gotowe! Powstanie konsystencja jak dobrze znanego wszystkim twarogu. Można smarować naleśniki, albo wkroić ogórka, rzodkiewkę lub szczypiorek i położyć na kanapkę np. taką bułkę z suszonymi pomidorami.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na niezwykle smaczne i szybkie naleśniki z owocami, idealne na słodkie śniadanie lub deser. Nasze naleśniki przygotowane są na bazie mąki i mleka kokosowego, co nadaje im egzotycznego aromatu i delikatności, a także sprawia, że są one odpowiednie dla osób przestrzegających diety paleo. Dzięki swojej prostej i szybkiej metodzie przygotowania, stanowią doskonałą propozycję dla każdego, kto szuka pomysłu na szybkie i zdrowe danie, które zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Nadzienie z ulubionych owoców – świeżych lub mrożonych – w połączeniu z gęstym mlekiem kokosowym, nie tylko wzbogaca smak naleśników, ale także dostarcza niezbędnych witamin i minerałów. Możesz także eksperymentować z różnymi owocami i dodatkami, tworząc nowe warianty tego deseru, aby każdy raz był dla Ciebie nową przygodą kulinarną.

Przepis jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu – zajmie Ci tylko 20 minut, by cieszyć się smakiem delikatnych, kokosowych naleśników. Czy jest lepszy sposób, aby rozpocząć dzień lub zakończyć posiłek? Spróbuj, a przekonasz się sam!

Śniadania
Kuchnia europejska