Tarta rustykalna z truskawkami (bez glutenu)

Kupując dziś truskawki na targu zastanawiałam się co z nich zrobić. Było już kruche ciasto z truskawkami, były tartaletki z budyniem i truskawkami,  i nawet naleśniki oraz trifle. Zatem zdecydowałam, że tym razem również będzie coś prostego. Bo w prostocie tkwi sekret.

Ciasto:

  • po 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (ryżowej i gryczanej)
  • 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
  • szczypta soli
  • 100 g bardzo zimnego masła
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody
  • 1 żółtko

Nadzienie:

  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 g truskawek

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • około 1 łyżeczka ksylitolu zmielonego na puder
  1. Rozgrzej piekarnik do 190C.
  2. Do miski wsyp mąki, ksylitol, dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
  3. Dobrze schłodzone masło zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do miski z mąką.
  4. Żółtko wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody i dodaj je do miski.
  5. Wymieszaj wszystko łyżką, aż powstaną okruchy.
  6. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
  7. Truskawki umyj, wyszypułkuj i pokrój na ćwiartki.
  8. Ksylitol wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dobrze wymieszaj z owocami.
  9. Ciasto rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia na grubość około pół centymetra.
  10. Gdyby lepiło się do wałka, podsyp odrobiną mąki.
  11. Na środek ciasta wyłóż przygotowane owoce. Następnie brzegi ciasta zwiń do środka, formując mały brzeg.
  12. Białko roztrzep z ksylitolem i posmaruj nim brzeg tarty.
  13. Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut (góra-dół).
  14. Upieczoną tartę odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Kupując dziś truskawki na targu zastanawiałam się co z nich zrobić. Było już kruche ciasto z truskawkami, były tartaletki z budyniem i truskawkami,  i nawet naleśniki oraz trifle. Zatem zdecydowałam, że tym razem również będzie coś prostego. Bo w prostocie tkwi sekret.

Przepiękny zapach słońca, letniej swobody i słodyczy. Ciast z letnimi owocami nic nie zastąpi. Są najlepsze, bo przenoszą nas myślami na wakacje. I tego Wam życzę kiedy będziecie się rozsmakowywać w tej tarcie.

Desery
Kuchnia europejska