Tarta wiejska (paleo)

Zanurz się w świat kulinarnych przyjemności z epoki paleolitu, dzięki czemu twoje dania będą nie tylko smakowite, ale również zdrowe. Przepis na tartę wiejską w stylu paleo to doskonały wybór dla tych, którzy chcą połączyć tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do diety.

SPÓD:

  • 60 g mąki migdałowej
  • 120 g mąki kokosowej
  • 1 szt. jajo
  • 60 ml. mleka kokosowego lub rozpuszczonego masła ekologicznego
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej

NADZIENIE:

  • 60 ml. gęstego mleka kokosowego ew. wiejskiej śmietany
  • 3 szt. jaja ekologiczne
  • 6 łyżek wiejskiego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 szt. niewielka cebula
  • opcja: ćwierć kubka startego dobrego sera (np. oscypek, parmezan, gruyer)
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • pieprz
  1. Najpierw przygotuj spód.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  3. Zmieszaj suche składniki w jednej misce.
  4. W misce od miksera utrzyj płynne składniki.
  5. Wsyp suche składniki do miksera i wymieszaj dokładnie.
  6. Wylep ciastem dno i boki foremek (ciasto nie będzie elastyczne, ma się nie lepić, ale będzie delikatnie mokre)
  7. Podpiecz ciasto 5-7 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  8. Przygotuj nadzienie.
  9. Cebulę pokrój w półksiężyce i razem z boczkiem dobrze wysmaż na małym ogniu, żeby boczek był chrupiący ale nie przypalony. Odstaw do ostygnięcia.
  10. Zmieszaj mleko kokosowe lub wiejską śmietanę z jajami (ew. z serem), dodaj boczek i cebulę oraz pokrojoną drobno natkę pietruszki i popieprz do smaku (boczek jest już słony)
  11. Na spody tart wylej równą część masy jajecznej i zapiekaj kolejne 15 min aż do ścięcia masy.

Zanurz się w świat kulinarnych przyjemności z epoki paleolitu, dzięki czemu twoje dania będą nie tylko smakowite, ale również zdrowe. Przepis na tartę wiejską w stylu paleo to doskonały wybór dla tych, którzy chcą połączyć tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do diety. W naszym przepisie wykorzystujemy naturalne składniki, takie jak mąka migdałowa, mąka kokosowa oraz mleko kokosowe, które są doskonałymi zamiennikami ich tradycyjnych odpowiedników. Dodatek wiejskiego boczku i świeżych jaj dodaje tarcie charakteru, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Czy jesteś gotowy na przygodę z paleo? Odkryj, jak proste składniki mogą przekształcić się w obfite i satysfakcjonujące danie, które jest równie pyszne, jak korzystne dla zdrowia. Zapraszam do przygotowania tej niezwykłej tarty wiejskiej, która z pewnością stanie się ulubionym daniem na twoim stole!

Dania główne
Kuchnia europejska