Tartaletki czekoladowo-orzechowe

Jesienny dzień. Dziś pogoda nie rozpieszcza. Na próżno szukać słońca. Szukamy wtedy jakiegoś innego źródła energii, pocieszenia, odrobiny słodyczy, która rozświetli nasz dzień. Te tartaletki czekoladowe na pewno poprawią Wam humor w jesienne dni.
SPÓD:
- ¾ szklanki mąki kokosowej
- ¾ szklanki płatków lub chipsów kokosowych
- 2 szt. jaja
- 4 łyżki xylitolu
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
MUS:
- 8 łyżek mleka kokosowego
- 80 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 2 szt. jaja
- 2 łyżki surowego kakao
- 6 łyżek xylitolu
- 2 łyżki espresso
- szczypta chilli w proszku
- 2 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO:
- 100 g orzechów włoskich i/lub laskowych
Czekolada jest jednak dobra na wszystko. Zawsze wyzwala we mnie energię i sprawia, że usta układają się w kształt banana, o tak jak tu 🙂
Te tarty zawsze się udają, mimo, że mąka kokosowa nie jest najłatwiejszą mąką do pieczenia. Zestawienie czekolady i orzechów to klasyka. Cudowne połączenie. Wyobraź sobie jeszcze do tego filiżankę espresso, a jesienne dni staną się pełne słodyczy i słońca.

