Tartaletki z kutią i mandarynkami

Nowy Rok zaczynam przepisem na deser, życząc nam wszystkim słodkiego życia, ale bynajmniej nie opływającego w cukier. To dla mnie ostatni moment na deser, bo od kolejnego tygodnia zaczynam detoks cukrowy, który będzie trwał miesiąc. Tak, na paleo też czasem jest potrzebny detoks cukrowy, a szczególnie po czasie obfitości świąt Bożego Narodzenia.

SPÓD:

  • 2 szt. jaja
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • 9 łyżek wiórków kokosowych
  • 1/3 zklanki spłynnego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody

NADZIENIE:

  • 3/4 szklanki niebieskiego maku
  • 2 łyżki miodu
  • garść suszonych fig
  • garść świeżych daktyli
  • garść suszonych śliwek
  • 2 garście orzechów włoskich (brazylijskich i migdałów)

DODATKOWO:

  • 3 szt. mandarynki

Najpierw przygotuj nadzienie:

  1. Conajmniej 24 godziny przed przygotowaniem kutii, zalej mak zimną wodą (dwa razy więcej wody niż maku) i odstaw.
  2. Conajmniej 12 godzin przed przygotowaniem zalej wodą orzechy i migdały. Dodaj kilka kropli z cytryny (kwaśne środowisko lepiej neutralizuje kwas fitynowy). Odstaw.
  3. Namocz suszone owoce w lekko ciepłej wodzie przez około 15 min.
  4. Mak odsącz z wody przy pomocy drobnego sitka, dodaj łyżkę roztopionego masła i zmiel w maszynce (najlepiej 3-4 krotnie) lub zmiksuj ręcznym blenderem ( ja tak zrobiłam).
  5. Orzechy, migdały odsącz z wody, wypłucz i osusz. Suszone owoce osącz z wody. Wszystkie bakalie posiekaj na mniejsze kawałki (je część zblendowałam przez dosłownie 3-5 sekund, a część pokroiłam na większe kawałki, bo lubię czuć wyraźną konsystencję).
  6. Mak i bakalie włóż do naczynia, dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Odstaw.

Przygotuj spód:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190C.
  2. W misie miksera zmieszaj jaja z przestudzonym masłem i solą.
  3. Dodaj mąki z sodą i wiórkami kokosowymi. Zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Wysmaruj foremki na babeczki (średnica ok 8-10 cm) masłem i wylep formy ciastem, tak żeby pokryło również ich brzegi.
  5. Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika.
  6. Piecz około 25 min.
  7. Po ostudzeniu wyjmij tartaletki z formy i napełnij je kopiastą porcją kutii, a na wierzchu połóż kilka cząstek mandarynki.
Desery
Kuchnia europejska