Tarteletki z dynią i orzechami

Kiedy zostaje mi trochę więcej ciasta z pieczenia tartaletek, bardzo mnie to cieszy, bo ręce mi się trzęsą na samą myśl czym mogłabym wypełnić spody tych małych pychot.

  • 1 szt. spody do ciasta
  • 1,5 szklanki puree z dyni
  • 4 łyżeczki gęstego mleka kokosowego
  • 4 łyżeczki masła orzechowego lub paleo nutelli (opcja)
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta chilli
  • garść orzechów laskowych
  1. Najpierw upiecz spody do tartaletek.
  2. Puree z dyni przełóż do rondelka, dodaj mleko kokosowe, imbir i chilli. Wymieszaj i podgrzej na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
  3. Zestaw rondel z gazu, lekko ostudź i dodaj masło oraz miód. Wymieszaj.
  4. Spody po ciasta napełnij w równych ilościach dyniowym puree.
  5. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki i posyp każdą tartaletkę.

Kiedy zostaje mi trochę więcej ciasta z pieczenia tartaletek, bardzo mnie to cieszy, bo ręce mi się trzęsą na samą myśl czym mogłabym wypełnić spody tych małych pychot.
A pasują właściwie do wszystkiego. Próbowałam już z mięsem, rybą no i oczywiście z kutią, czekoladą czy z budyniem. Spód jest na tyle neutralny, że da się go wszechstronnie wykorzystać.

Dziś próbuję słodko-ostro z dynią. Trochę chrupie dzięki orzechom, trochę parzy dzięki chilli, a na koniec koi miodowo.

Desery
Kuchnia europejska