Tarteletki z dynią i orzechami

Kiedy zostaje mi trochę więcej ciasta z pieczenia tartaletek, bardzo mnie to cieszy, bo ręce mi się trzęsą na samą myśl czym mogłabym wypełnić spody tych małych pychot.
- 1 szt. spody do ciasta
- 1,5 szklanki puree z dyni
- 4 łyżeczki gęstego mleka kokosowego
- 4 łyżeczki masła orzechowego lub paleo nutelli (opcja)
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta chilli
- garść orzechów laskowych
- Najpierw upiecz spody do tartaletek.
- Puree z dyni przełóż do rondelka, dodaj mleko kokosowe, imbir i chilli. Wymieszaj i podgrzej na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
- Zestaw rondel z gazu, lekko ostudź i dodaj masło oraz miód. Wymieszaj.
- Spody po ciasta napełnij w równych ilościach dyniowym puree.
- Orzechy pokrój na mniejsze kawałki i posyp każdą tartaletkę.
Kiedy zostaje mi trochę więcej ciasta z pieczenia tartaletek, bardzo mnie to cieszy, bo ręce mi się trzęsą na samą myśl czym mogłabym wypełnić spody tych małych pychot.
A pasują właściwie do wszystkiego. Próbowałam już z mięsem, rybą no i oczywiście z kutią, czekoladą czy z budyniem. Spód jest na tyle neutralny, że da się go wszechstronnie wykorzystać.
Dziś próbuję słodko-ostro z dynią. Trochę chrupie dzięki orzechom, trochę parzy dzięki chilli, a na koniec koi miodowo.


