Tiramisu z borówkami (keto, paleo)

Wprowadzenie do tego wyjątkowego przepisu na tiramisu z borówkami w stylu keto i paleo zaprasza na słodką podróż, która nie obciąża wyrzutów sumienia. Przygotowane z naturalnych składników, bez dodatku rafinowanych cukrów, to ciasto łączy zdrowe podejście do diety z niezapomnianym smakiem. Znajdziemy tu połączenie delikatnego biszkoptu kokosowego, aksamitnego kremu na bazie mleka kokosowego z dodatkiem espresso i świeże, lekko kwaskowe borówki, które dodają świeżości i koloru.

BISZKOPT

  • 2 szt. jaja
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 3 płaskie łyżki mąki kokosowej
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

KREM

  • 3 szt. żółtka
  • 3 łyżek kakao
  • 9 łyżek gęstego mleka kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu /stewi
  • espresso (wystudzone)

DODATKI

  • borówki (świeże listki mięty)
  1. Najpierw upiecz biszkopt.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200C.
  3. Jaja zmieszaj z ksylitolem, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj.
  4. Następnie dodaj mąkę kokosową, sodę, cynamon i sól. Wymieszaj, żeby nie było żadnych grudek.
  5. Ciasto ma mieć konsystencję dosyć lejącą.
  6. Wlej ciasto do 4 foremek na muffinki (do ok 2/3 wysokości) i piecz ok 15-17 min.
  7. Ostudź na kratce piekarnika.
  8. Przygotuj krem mieszając ze sobą żółtka i ksylitol (najlepiej zmiel go wcześniej w młynku na puder) na gładką, jasną masę.
  9. Dodaj gęste mleko kokosowe i ubij na gładką, puszystą masę.
  10. Ostudzone biszkopty przekrój na pół w szerz i namocz krótko w espresso.
  11. Zacznij układać warstwy w niewielkich szklaneczkach lub kieliszkach.
  12. Na spód połóż nasączoną połówkę biszkoptu, nałóż ok. czubatą łyżkę kremu, posyp cienką warstwę kakao (użyłam takiego) przesiewając przez sitko i ułóż taką samą kolejną warstwę. Wierzch posyp borówkami i ozdób listkami mięty.
  13. Odstaw do lodówki na ok 15-30 min, tak aby smaki się przeszły i podawaj z ulubioną kawą.

Wprowadzenie do tego wyjątkowego przepisu na tiramisu z borówkami w stylu keto i paleo zaprasza na słodką podróż, która nie obciąża wyrzutów sumienia. Przygotowane z naturalnych składników, bez dodatku rafinowanych cukrów, to ciasto łączy zdrowe podejście do diety z niezapomnianym smakiem.

Znajdziemy tu połączenie delikatnego biszkoptu kokosowego, aksamitnego kremu na bazie mleka kokosowego z dodatkiem espresso i świeże, lekko kwaskowe borówki, które dodają świeżości i koloru.

To deser, który nie tylko zaspokoi potrzebę słodyczy, ale również dostarczy wartościowych składników odżywczych, dzięki czemu bez wyrzutów sumienia możesz delektować się każdym kęsem. Czy jest lepszy sposób na zakończenie posiłku niż kawałek dobrego tiramisu, które nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale również dba o Twoje zdrowie?

Desery
Kuchnia włoska