Tortille z pulled pork (bez glutenu)
Ależ to był pyszny i sycący obiad! Rozpadająca się szynka wieprzowa, soczysta zimowa surówka i ostry sos pomidorowy, a to wszystko zawinięte w przepyszną tortillę! Uwielbiam jeść naleśniki na dwa sposoby. Po prostu wziąć całego w rękę i gryść po kawałku, czekając na wypadające kawałki ze środka. Albo zawinąć go ścisło w papier do pieczenia i pałaszować jak kebaba odwijając w miarę jedzenia.
TORTILLE (6 szt.)
- 3/4 szklanki mąki gryczanej (polecam BioBabalsy bo najmniej czuć grykę)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 szt. jaja
- 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
PULLED PORK
- 800-1000 g szynki wieprzowej (może być łopatka)
- 1 szt. cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kminu
- 2 łyżki miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie szarpanej wieprzowiny
- W słoiczku lub szklance zmieszaj ze sobą oliwę, ocet jabłkowy, miód i przyprawy (papryki, cynamon, kmin, sól, pieprz)
- Mięso opłucz i osusz ręcznikiem, następnie natrzyj je dokładnie przyprawami.
- Cebulę pokrój na grubsze plastry, czosnek obierz i rozgnieć nożem. Włóż na dno garnka do pieczenia lub wolnowaru.
- Następnie włóż mięso natarte przyprawami i zalej szklanką wody.
- Przykryj i piecz w wolnowarze w trybie Low ok 9 h, lub w piekarniku w temperaturze ok 90 C przez około 9 h.
- Kiedy mięso będzie gotowe rozdziel je dwoma widelcami na cienkie kawałki i podawaj w tortillach lub paleo bułkach z dodatkiem sosu pomidorowego z chilli i zimową surówką.
Przygotowanie tortilli
- Wszystkie składniki na tortille zmieszaj ze sobą.
- Na patelni do nalaśników rozgrzej odrobinę masła klarowanego.
- Przed nabieraniem ciasta należy je przemieszac.
- Wylej niewielką porcję ciasta, rozprowadzając po powierzchni patelni i smaż do zrumienienia.
- Następnie przewróć na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
- Jeśli ciasto ciężko rozprowadza się po patelni można dodać odrobinę więcej wody i wymieszać.
Ależ to był pyszny i sycący obiad! Rozpadająca się szynka wieprzowa, soczysta zimowa surówka i ostry sos pomidorowy, a to wszystko zawinięte w przepyszną tortillę! Uwielbiam jeść naleśniki na dwa sposoby. Po prostu wziąć całego w rękę i gryść po kawałku, czekając na wypadające kawałki ze środka. Albo zawinąć go ścisło w papier do pieczenia i pałaszować jak kebaba odwijając w miarę jedzenia.
I ta opcja podoba mi się najbardziej, bo przypomina mi czasy, kiedy dawno, dawno temu pracowałam w Warszawie w pobliżu najlepszej miejscówki z kebabem i praktycznie codziennie tam się stołowałam. A kolejki były jak za komuny.
Poza tym, te tortille to doskonała opcja do lunchboxa do pracy albo do szkoły (sprawdźcie poniżej na zdjęciu jak ładnie można przygotować swoje porcje na wynos).
Tortille mają coś w sobie, co daje poczucie, że jesz fast fooda. Tylko ten jest „slow” i bardzo zdrowy. Zero cukru, utwardzanego tłuszczu i nabiału.