Tortille z resztkami pieczonego kurczaka
Od dawna szukałam jakiejś neutralnej mąki, która mogłaby mi posłużyć do dań mięsnych i na ostro. Moje ulubione mąki – kokosowa i kasztanowa idealne do słodkich wypieków (np. takich naleśników z mąki kokosowej z owocami, albo takich z mąki kasztanowej czy takich z czekoladą), nie smakują mi do mięsa, bo są po prostu za słodkie. Ziemniaczana i z tapioki mają jak dla mnie za dużo skrobi, którą ograniczam. Uwielbiane przeze mnie jaglana i gryczana są zbyt wyraziste, a ja uparłam się na coś bardziej neutralnego. I znalazłam. Mąka z nasion sorgo czerwonego. Sorgo nazywane jest afrykańskim prosem i zawiera sporo białka (11 g), błonnika (6,3 g), żelaza (31%) i magnezu (48%). Mąka z sorgo jest delikatna, gładka i nie ma żadnego dominującego smaku, ani zapachu dlatego jest idealna.
TORTILLE
- 6 czubatych łyżek mąki z sorgo
- 4 szt. wiejskie jaja
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- olej kokosowy do smażenia
NADZIENIE
- resztki pieczonego kurczaka obrane z korpusu i skrzydełek
- 2 garście czarnych drylowanych oliwek
- 1 świeży ogórek
- 1 szt. ogórek kiszony
- 3 łyżki musztardy
- świeży cząber lub inne ulubione zioła
SALSA
- 2 szt. pomidory malinowe
- 1/2 szt. chilli
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- Najpierw przygotuj salsę.
- Pomidory obierz ze skórki za pomocą obieraczki do pomidorów (to dla tych którzy nie mają czasu sparzyć pomidorów wrzątkiem), posiekaj na drobną kostkę.
- Chilli posiekaj na cienkie plasterki. Składniki włóż do słoiczka, wlej sok z cytryny i posól. Odstaw do lodówki, żeby smaki się wymieszały.
- Wszystkie składniki ciasta wymieszaj w mikserze na gładką masę.
- Rozgrzej olej kokosowy na patelni i wlej 1/4 ciasta na środek rozprowadzając równo po całej powierzchni patelni. Smaż na średnim ogniu z obu stron, aż tortille lekko się zrumienią.
- W miarę smażenia przekładaj tortille na talerz i zakryj drugim talerzem, żeby trochę się uelastyczniły. Będzie je wtedy można zgiąć, nie połamią się.
- Ogórki umyj i pokrój na cienkie plasterki.
- Resztki pieczonego kurczaka podgrzej na patelni na oleju kokosowym.
- Złóż swoją tortillę smarując ją najpierw odrobiną musztardy, nałóż odpowiednią część kurczaka, warzyw i oliwek. Polej salsą i posyp świeżymi ziołami.
- Zajadaj od razu.
- Tortille można odgrzewać w piekarniku.
Od dawna szukałam jakiejś neutralnej mąki, która mogłaby mi posłużyć do dań mięsnych i na ostro. Moje ulubione mąki – kokosowa i kasztanowa idealne do słodkich wypieków (np. takich naleśników z mąki kokosowej z owocami, albo takich z mąki kasztanowej czy takich z czekoladą), nie smakują mi do mięsa, bo są po prostu za słodkie. Ziemniaczana i z tapioki mają jak dla mnie za dużo skrobi, którą ograniczam. Uwielbiane przeze mnie jaglana i gryczana są zbyt wyraziste, a ja uparłam się na coś bardziej neutralnego. I znalazłam. Mąka z nasion sorgo czerwonego. Sorgo nazywane jest afrykańskim prosem i zawiera sporo białka (11 g), błonnika (6,3 g), żelaza (31%) i magnezu (48%). Mąka z sorgo jest delikatna, gładka i nie ma żadnego dominującego smaku, ani zapachu dlatego jest idealna.
Wspaniale sprawdziła się w tym przepisie. Jeśli macie jakieś resztki mięsa z wczorajszego obiadu, albo innych składników, które chcieliście wyrzucić, to biegnijcie do kuchni smażyć te szybkie naleśniki. Zobaczycie jakie wspaniałe danie można wyczarować z resztek!