Tortille z resztkami pieczonego kurczaka

Od dawna szukałam jakiejś neutralnej mąki, która mogłaby mi posłużyć do dań mięsnych i na ostro. Moje ulubione mąki – kokosowa i kasztanowa idealne do słodkich wypieków (np. takich naleśników z mąki kokosowej z owocami, albo takich z mąki kasztanowej czy takich z czekoladą), nie smakują mi do mięsa, bo są po prostu za słodkie. Ziemniaczana i z tapioki mają jak dla mnie za dużo skrobi, którą ograniczam. Uwielbiane przeze mnie jaglana i gryczana są zbyt wyraziste, a ja uparłam się na coś bardziej neutralnego.  I znalazłam. Mąka z nasion sorgo czerwonego. Sorgo nazywane jest afrykańskim prosem i zawiera sporo białka (11 g), błonnika (6,3 g), żelaza (31%) i magnezu (48%). Mąka z sorgo jest delikatna, gładka i nie ma żadnego dominującego smaku, ani zapachu dlatego jest idealna. 

TORTILLE

  • 6 czubatych łyżek mąki z sorgo
  • 4 szt. wiejskie jaja
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • olej kokosowy do smażenia

NADZIENIE

  • resztki pieczonego kurczaka obrane z korpusu i skrzydełek
  • 2 garście czarnych drylowanych oliwek
  • 1 świeży ogórek
  • 1 szt. ogórek kiszony
  • 3 łyżki musztardy
  • świeży cząber lub inne ulubione zioła

SALSA

  • 2 szt. pomidory malinowe
  • 1/2 szt. chilli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  1. Najpierw przygotuj salsę.
  2. Pomidory obierz ze skórki za pomocą obieraczki do pomidorów (to dla tych którzy nie mają czasu sparzyć pomidorów wrzątkiem), posiekaj na drobną kostkę.
  3. Chilli posiekaj na cienkie plasterki. Składniki włóż do słoiczka, wlej sok z cytryny i posól. Odstaw do lodówki, żeby smaki się wymieszały.
  4. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj w mikserze na gładką masę.
  5. Rozgrzej olej kokosowy na patelni i wlej 1/4 ciasta na środek rozprowadzając równo po całej powierzchni patelni. Smaż na średnim ogniu z obu stron, aż tortille lekko się zrumienią.
  6. W miarę smażenia przekładaj tortille na talerz i zakryj drugim talerzem, żeby trochę się uelastyczniły. Będzie je wtedy można zgiąć, nie połamią się.
  7. Ogórki umyj i pokrój na cienkie plasterki.
  8. Resztki pieczonego kurczaka podgrzej na patelni na oleju kokosowym.
  9. Złóż swoją tortillę smarując ją najpierw odrobiną musztardy, nałóż odpowiednią część kurczaka, warzyw i oliwek. Polej salsą i posyp świeżymi ziołami.
  10. Zajadaj od razu.
  11. Tortille można odgrzewać w piekarniku.

Od dawna szukałam jakiejś neutralnej mąki, która mogłaby mi posłużyć do dań mięsnych i na ostro. Moje ulubione mąki – kokosowa i kasztanowa idealne do słodkich wypieków (np. takich naleśników z mąki kokosowej z owocami, albo takich z mąki kasztanowej czy takich z czekoladą), nie smakują mi do mięsa, bo są po prostu za słodkie. Ziemniaczana i z tapioki mają jak dla mnie za dużo skrobi, którą ograniczam. Uwielbiane przeze mnie jaglana i gryczana są zbyt wyraziste, a ja uparłam się na coś bardziej neutralnego.  I znalazłam. Mąka z nasion sorgo czerwonego. Sorgo nazywane jest afrykańskim prosem i zawiera sporo białka (11 g), błonnika (6,3 g), żelaza (31%) i magnezu (48%). Mąka z sorgo jest delikatna, gładka i nie ma żadnego dominującego smaku, ani zapachu dlatego jest idealna. 

Wspaniale sprawdziła się w tym przepisie. Jeśli macie jakieś resztki mięsa z wczorajszego obiadu, albo innych składników, które chcieliście wyrzucić, to biegnijcie do kuchni smażyć te szybkie naleśniki. Zobaczycie jakie wspaniałe danie można wyczarować z resztek!

Dania główne
Kuchnia meksykańska