Trufle morelowo-wiesiołkowe

Trufle morelowo-wiesiołkowe

Monika Piasecka
W odpowiedzi na Wasze prośby dziś serwuję kolejny szybki deser bez pieczenia dla tych co się spieszą, albo nie mają piekarnika 🙂 Były już surowe babeczki z awokado, kokosowe kuleczki z granatem, jogurt z owocami, to teraz czas na trufle.
Prep Time 25 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 12

Ingredients
  

  • 3 garście orzechów włoskich
  • 2 garście suszonych moreli
  • 4 łyżki mąki z wiesiołka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 5 daktyli irańskich lub medjool

Instructions
 

  • Wszystkie składniki włożyć do misy miksera z ostrzem i zmiksować na gładką masę. Mają być wyczuwalne niewielkie kawałki składników, masa nie może być całkowicie kremowa. 
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki, około 2-3 cm. średnicy. 
  • Włóż do papierowych papilotek i wstaw do lodówki na kilkanaście minut, aby masa się utrwaliła.
  • Przechowuj w lodówce nawet do tygodnia.

Notes

W przepisie użyłam min. mąki z wiesiołka (kupuję Olvita) i mimo, że to mąka, można jej używać na surowo. Nawet powinno się wyłącznie na surowo, bo mąka ta jest źródłem delikatnych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których nie można traktować wysoką temperaturą, bo stają się toksyczne.
Mąka z wiesiołka:
  • zawiera sporo białka (29g), niewiele węglowodanów (45 g) oraz odrobinę tłuszczu (7,5 g)
  • jest źródłem kwasu linolowego (tzw. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), którego nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć sam.
  • jest źródłem kwasu tłuszczowego GLA (gamma linolenowego), potrzebnego min. do prawidłowej pracy układu nerwowego, kostnego (RZS) oraz krążenia, łagodzi choroby autoimmunologiczne, z uwagi na zawartość GLA zalecana jest osobom z chorobami skóry (trądzik, łuszczyca) i alergiami, ponieważ reguluje przemianę komórkową i pracę gruczołów łojowych.
  • idealnie nadaje się jako dodatek do jogurtów, granoli, mleka kokosowego, kasz, twarogu, sałatek, surowych deserów.
SONY DSC