Truskawkowo-czekoladowe trifle (paleo)

Sezon truskawkowy trzeba celebrować. Przede wszystkim dlatego, że jest krótki, a po drugie truskawki są przepyszne właśnie w sezonie. Nasze polskie są najlepsze! Pełne słońca, pachną nagrzaną ziemią i ziołami, które rosną obok. Przysięgłam sobie w sezonie jeść truskawki codziennie, żeby najeść się aż do następnego lata.

  • 2 szt. małe bataty
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżka proszku maca
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego + do nasmarowania batatów
  • 250 g truskawek
  • 2 garście pestek dyni
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 250 ml gęstego mleka kokosowego
  1. Najpierw upiecz bataty. Rozgrzej piekarnik do 200C.
  2. Nakłuj bataty widelcem lub wykałaczką, posmaruj olejem kokosowym i owiń w papier do pieczenia.
  3. Przełóż do foremki do pieczenia i piecz ok 50 minut, aż do miękkości. W międzyczasie sprawdź wykałaczką, czy bataty są miękkie w środku.
  4. Wyjmij z piekarnika, przekrój na pół wzdłuż i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  5. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i zblenduj na gładką masę. Przełóż do dzbanka z dziubkiem (aby łatwiej się nakładało).
  6. Ostudzone bataty obierz ze skórki i przełóż do blendera razem z miodem, kakao, olejem i maca. Zmiksuj na jednolitą masę.
  7. Przygotuj słoiczki lub szklanki i wyłóż po równo czekoladową masę do każdego z naczyń. Potem wsyp kilka orzechów i pestek.
  8. Mleko kokosowe (tylko gęstą część) przemieszaj łyżką na gładką masę i wlej po równo na czekoladowy spód. Znów posyp orzechami i pestkami.
  9. Na końcu wlej truskawkowy mus, potem po kleksie mleka kokosowego i musu truskawkowego.
  10. Wykałaczką przemieszaj wierzchnią warstwę, tak żeby zrobiły się wzorki.
  11. Wstaw do lodówki na 1-2 h do schłodzenia.
  12. Możesz ozdobić świeżą melisą lub miętą i zajadać.

Sezon truskawkowy trzeba celebrować. Przede wszystkim dlatego, że jest krótki, a po drugie truskawki są przepyszne właśnie w sezonie. Nasze polskie są najlepsze! Pełne słońca, pachną nagrzaną ziemią i ziołami, które rosną obok. Przysięgłam sobie w sezonie jeść truskawki codziennie, żeby najeść się aż do następnego lata.

Co mi się podoba w tym deserze, to że masa czekoladowa jest bardzo słodka i aromatyczna w kontraście do przyjemnie kwaskowatych truskawek, a mleko kokosowe orzeźwiające. Co więcej, niespodzianki w postaci chrupiących orzechów i pestek uzupełniają ten przepyszny deser, tworząc jak dla mnie idealną całość. Czyż nie wygląda kusząco?

Sprawdźcie jeszcze inne moje przepisy z truskawkami: tartaletkigalaretkę, mini tartaletki, naleśniki i lody. 

To właśnie ten deser przygotowywaliśmy podczas warsztatów w trakcie aktywnego weekendu w stylu paleo.

Desery
Kuchnia zdrowotna