Wielkanocna babka kakaowo-pomarańczowa

Mam dziś dla Was przepis na bardzo prostą i jeszcze smaczniejszą babkę wielkanocną. To chyba najsmaczniejsza paleo babka jaką kiedykolwiek jadłam. Jest lekka, jednocześnie wilgotna i pachnąca świeżą pomarańczą i wanilią. Szybko się ją robi i tak samo szybko znika z kuchni 🙂

  • 2/3 szklanki oleju kokosowego lub masła
  • 1 szklanka kakao
  • 8 szt. białka z jaj
  • 8 szt. żółtka z jaj
  • 2 szt. całe jaja
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 100 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka soli
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 1 szklanka przesianej mąki kokosowej
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka sody spożywczej

POLEWA:

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3 łyżki ksylitolu
  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 165C
  2. W rondelku rozpuść olej kokosowy (zaopatruje się w Akademii Witalności) lub masło, dodaj kakao i wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do wystygnięcia
  3. Ubij białka z octem na sztywną pianę.
  4. W osobnej misce wymieszaj 2 całe jaja, żółtka, mleko kokosowe, ksylitol, skórkę z pomarańczy sól i wanilię.
  5. Dodaj kakaowe masło.
  6. Dodaj mąkę kokosową (używam takiej), sodę i wymieszaj dokładnie.
  7. Dodaj białka i delikatnie wymieszaj na jednolitą masę
  8. Formę na babkę dobrze wysmaruj tłuszczem i podsyp mąką.
  9. Wylej ciasto do formy na dużą babkę i piecz 1,15-1,30h, do czystego patyczka.
  10. Po całkowitym wystudzeniu wyjmij ciasto ostrożnie z formy.
  11. Polej babkę polewą i ozdób kawałkami pomarańczy.

Przygotowanie polewy:

  1. Polewę najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby się zsiadła i stała bardziej kremowa.
  2. Podgrzać mleko kokosowe, dodać miód i ksylitol. Podgrzewać do rozpuszczenia xylitolu. Odstawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki na 1-2 h, a najlepiej na całą noc.

Mam dziś dla Was przepis na bardzo prostą i jeszcze smaczniejszą babkę wielkanocną. To chyba najsmaczniejsza paleo babka jaką kiedykolwiek jadłam. Jest lekka, jednocześnie wilgotna i pachnąca świeżą pomarańczą i wanilią. Szybko się ją robi i tak samo szybko znika z kuchni 🙂

Sprawdzcie tutaj przepisy na inne paleo wypieki, które możecie zaserwować rodzinie na święta. Wcale się nie zorientują, że to paleo 😛

Desery
Kuchnia europejska