Wigilijny chleb ze szprotkami

Układając ten przepis myślałam o tych wszystkich, którzy koniecznie muszą mieć coś „chlebowego” na wigilijnym stole. W niektórych domach na Wigilię jadało się chałkę do barszczu czerwonego. Mój chleb nie jest słodki jak chałka, ale świetnie pasuje do buraków.

Można go jeść nie tylko do barszczu, sałatki z buraków z miodem i orzechami, ale też do innych dań wigilijnych np. do kapusty. Składniki są niewyszukane, a wykonanie bardzo proste. Poza tym szprotki zapieczone w chlebie to oryginalna niespodzianka dla ucztujących.

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 szt. jaja + 1 białko
  • ½ szklanki rozpuszczonego masła lub oleju
  • garść wędzonych szprotek
  • 2 szt. małe cebule
  • sól
  • pieprz
  • mak (ok 2-3 łyżek)
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Białka (te z 3 jaj) ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  4. W międzyczasie pokrój cebulę na półplasterki i podsmaż na maśle na złoto. Odstaw.
  5. Do żółtek dodaj sól wg swojego smaku, sporo pieprzu i dobrze wymieszaj trzepaczką.
  6. Dolej masło lub olej i bardzo dokładnie zmieszaj.
  7. Dodaj mąkę, sodę i ubite białka.
  8. Następnie dodaj wystudzoną cebulę.
  9. Szprotki pokrój na małe kawałki ok 1 cm. (główki i ogonki odrzuć) i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  10. Formę (wymiary ok. 12×22) wysmaruj masłem oraz posyp mąką ziemniaczaną i przelej ciasto.
  11. Piecz ok 45-60 min, na 10 min przed końcem posmaruj wierzch ciasta pozostałym białkiem i posyp obficie makiem. Włącz termoobieg i dopiecz ciasto.
  12. Sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło.
  13. Wystudź przy uchylonym piekarniku.
Przystawki
Kuchnia polska