Wiosenna wegańska pizza (bez glutenu)

Jeśli nie możecie jeść jaj lub jesteście na bezglutenowej diecie wegańskiej, to ten spód do pizzy będzie dla Was idealny. Mąka jaglana i gryczana oprócz tego, że są dobrym źródłem wolno przyswajalnych węglowodanów to zawierają również sporo białka oraz minerałów. Nie musicie się więc martwić o niedobory składników odżywczych. Poza tym jagła i gryka to nasze polskie kasze, tanie i smaczne.

  • 2 czubate łyżki mąki jaglanej
  • 2 czubate łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • trochę zimnej wody
  • sól

SOS

  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki lub chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

WEGAŃSKI „PARMEZAN” inspirowany przepisem TTH

  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki niektywnych płatków drożdżowych
  • szczypta chilli
  • szczypta soli

ULUBIONE DODATKI

  • oliwki (suszone pomidory, prosciutto)
  • dobra wędlina (kawałki kurczaka, jajo sadzone)
  • brukselka (jarmuż, szpinak itd.)
  1. Siemię lniane zalej ciepłą wodą i wymieszaj na papkę. Odstaw.
  2. Mąki zmieszaj z sodą, dodaj sól do smaku, dodaj papkę z siemienia, oliwę i chlust zimnej wody.
  3. Wyrób ciasto rękami.
  4. Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące dodaj odrobinę mąki.
  5. Rozwałkuj gotowe ciasto na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C około 15-17 minut, ostatnie 3-5 min możesz użyć termoobiegu dla bardziej chrupkich brzegów.
  7. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy.
  8. Na patelni rozgrzej oliwę, przeciśnij czosnek przez praskę i podsmaż go na wolnym ogniu uważając, aby go nie przypalić.
  9. Dodaj paprykę, zamieszaj i smaż jeszcze około 1 minuty.
  10. Dodaj passatę, sól i pieprz i podgrzewaj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar wody wyparuje i sos stanie się gęsty.
  11. Przygotuj wegański „parmezan”. Zbleduj wszystkie składniki na pył przypominający tarty parmezan.
  12. Pizzę wyjmij z piekarnika, posmaruj sosem pomidorowym i posyp „parmezanem”.
  13. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie karmelizowana brukselka, która została z obiadu, pestki dyni i szczypiorek oraz kiełki.

Jeśli nie możecie jeść jaj lub jesteście na bezglutenowej diecie wegańskiej, to ten spód do pizzy będzie dla Was idealny.

Mąka jaglana i gryczana oprócz tego, że są dobrym źródłem wolno przyswajalnych węglowodanów to zawierają również sporo białka oraz minerałów. Nie musicie się więc martwić o niedobory składników odżywczych. Poza tym jagła i gryka to nasze polskie kasze, tanie i smaczne.

Przez lata wypróbowałam bardzo wiele mąk jaglanych i gryczanych, ale najlepsze okazały się te od Bio Babalskich. Bio Babalscy to ekologiczne, polskie gospodarstwo zajmujące się produkcją starych odmian zbóż.

Ciasto w ogóle się nie kruszy i nie sprawia problemów przy ugniataniu i wałkowaniu i myślę, że to duża zasługa dobrej jakości mąki. Poza tym ciasto jest naprawdę smaczne, nie tylko dla wegan.

Dania główne
Kuchnia wegańska