Zimowa surówka z kapusty (bez laktozy)

Sekret tkwi w prostocie. Niech zima nie będzie pretekstem do niejedzenia warzyw. Wystarczy sięgnąć po nasze proste, polskie warzywa dostępne całą zimę. Biała kapusta, marchew i cebula. I tyle. Idealnie pasuje do burgera zamiast niesmacznego o tej porze roku pomidora, tortilli i jako dodatek do obiadu np. pieczonej łopatki.

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 szt. duża marchewka
  • 1 szt. czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  1. Kapustę potnij na bardzo cienkie paski (nożem lub mandoliną) i odmierz ok. 2 szklanki.
  2. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę pokrój w bardzo cienkie półplasterki.
  4. Włóż wszystkie wawrzywa do miski, dodaj sok z cytryny, olej lniany i dopraw według uznania.
  5. Wymieszaj wszystko rękoma lekko wyciskając z warzyw soki. To spowoduje, że warzywa szybciej nasiąkną i zmiękną.
Przystawki
Kuchnia europejska