Zupa-krem z cukinii

Przez ostatnie dwa tygodnie codziennie jadamy cukinię. Nawet czasami 3 razy dziennie i wcale nam się nie znudziła. Mam jej nadmiar na Strudze, więc wymyślam cukiniowe potrawy. Grilluję ją na maśle, robię placki, "makaron" i niezliczoną ilość rzeczy.

  • 1 szt. duża cukinia
  • 10 cm pora
  • 1/2 szt. ostrej czerwonej papryczki
  • 1/2 szt. cebuli
  • 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta kurkumy
  • sól /pieprz do smaku
  1. Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Nie ma znaczenia jakiej, bo wszystko i tak zostanie zmiksowane.
  2. W garnku, w którym będziesz gotować zupę rozpuść masło i podsmaż najpierw cebulkę z papryką i kurkumą.
  3. Jak cebula się zeszkli, dodaj pora i cukinię i podsmaż 3-5 min.
  4. Dodaj bulion tak, aby pokrył całe warzywa i gotuj do miękkości (ok 10 min).
  5. Zblenduj wszystko na gładką masę i dopraw do smaku.
  6. Można podawać z kleksiem mleka kokosowego lub z plastrem boczku.

Przez ostatnie dwa tygodnie codziennie jadamy cukinię. Nawet czasami 3 razy dziennie i wcale nam się nie znudziła. Mam jej nadmiar na Strudze, więc wymyślam cukiniowe potrawy. Grilluję ją na maśle, robię placki, „makaron” i niezliczoną ilość rzeczy.

Na obiad jedliśmy cukinię nadziewaną kurczakiem i warzywami, i zostało mi trochę wnętrzności, więc wykorzystałam je do ugotowania zupy-kremu, bo nie lubię marnować jedzenia.

Zupę robi się ekspresowo. Jest delikatnie pikantna i aksamitna. Zjadłabym ją do kolację, ale mam już plan dodać do niej mięsa z rosołu, albo wiejskiej kiełbasy i będzie obiad.

Przystawki
Kuchnia europejska