Zupa krem z cukinii z ryżem

Nadeszła moja druga po wiośnie ulubiona pora roku. Wraz z Panią Jesienią przyszły chłodne poranki, tak przez mnie wyczekiwane po upiornie gorącym lecie. Nadeszła więc pora gorących, sycących zup, których jestem wielką fanką. Przyjemnie rozgrzewają i sycą na długie godziny. Nie wiem, którą kocham bardziej, tę z cukinii, z dyni czy tajski rosół… Macie swoje ulubione zupy? Jakie kochacie najbardziej?
- 3 szt. średnie cukinie
- 1 szt. mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki surowego ryżu basmati
- 1 płaska łyżeczka curry
- 150 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- sól
- Cebulę i czosnek obierz i niedbale pokrój.
- Podsmaż na oliwie do zrumienienia.
- Dodaj surowy ryż oraz curry i smaż na wolnym ogniu około 5 minut, tak aby przyprawy wniknęły w ryż.
- W międzyczasie pokrój cukinię na mniejsze kawałki i włóż na garnka.
- Zawartość patelni przełóż do garnka z cukinią, zalej wodą około 2 cm ponad poziom warzyw.
- Posól do smaku.
- Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż ryż się rozpadnie. W razie potrzeby jeśli zupa będzie za gęsta, dolej trochę wody.
- Na końcu dodaj mleko kokosowe i zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę.
- Podawaj z pestkami dyni.



