Zupa krem z papryki i dyni

Zapraszam na kulinarną podróż do świata ciepłych, aksamitnych smaków, które idealnie sprawdzą się w chłodne, jesienne wieczory. Dziś w naszym menu znajduje się zupa krem z papryki i dyni, której głębia i intensywność smaku zachwycą każdego miłośnika zdrowego, ale i wyrafinowanego gotowania. To danie, które łączy w sobie słodycz dyni z lekką pikantnością papryki oraz subtelnym aromatem pieczonych warzyw.

  • 400 g dyni piżmowej ok 400g
  • 2 szt. czerwone papryki
  • 1/2 szt. cebuli
  • 2 szt. ząbki czosnku
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • wywar z kości/rosół ok 600-700 ml (w zależności od tego jak gęstą chcesz uzyskać zupę)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ghee/olej kokosowy do pieczenia warzyw
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatki: np. ser brie, mleko kokosowe, śmietana wiejska, pestki dyni itd
  1. Piekarnik nastaw na 200 st C.
  2. Dynię obierz, wydrąż łyżką nasiona i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Papryki umyj, pokrój i usuń gniazda nasienne.
  4. Warzywa posmaruj tłuszczem (ok 1-2 łyżeczki) i przełóż na blachę piekarnika.
  5. Piecz około 30-35 minut aż do miękkości, w międzyczasie od czasu do czasu mieszając.
  6. W garnku, w którym będziesz gotować zupę rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.
  7. Dodaj ostrą paprykę w proszku i smaż do zarumienienia.
  8. Dodaj upieczone warzywa (nie obierałam papryki po upieczeniu) i zalej bulionem. Zmiksuj na gładką masę i zagotuj.
  9. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz skropić oliwą z oliwek.

Nasza zupa to nie tylko pyszna uczta dla podniebienia, ale również źródło wartościowych składników odżywczych. Zarówno dynia, jak i papryka są bogate w witaminy i minerały, które są niezbędne dla zachowania dobrej kondycji i zdrowia. Dodatek oleju kokosowego czy oliwy z oliwek wprowadza zdrowe tłuszcze, które są istotne w codziennej diecie.

Przygotowanie zupy jest prostsze niż mogłoby się wydawać, a pieczenie warzyw w piekarniku to doskonały sposób na wydobycie ich naturalnych smaków. Ta zupa to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie dania roślinne z nutą oryginalności. Spróbuj i przekonaj się, jak łatwo można wprowadzić do swojego jadłospisu zdrowe, smaczne i rozgrzewające danie!

Przystawki
Kuchnia europejska