Rozgrzej piekarnik do 190C.
Najpierw upraż jabłko.
Jabłko pozbaw gniazda nasiennego i pokrój na małe kawałki (nie trzeba obierać).
Ułóż renetę w niewielkim rondlu i podlej odrobiną wody. Gotuj na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Ostudź.
W jednym naczyniu wymieszaj składniki sypkie: obie mąki, cukier, przyprawę korzenną, sól i sodę oczyszczoną.
W drugim naczyniu wymieszaj składniki płynne: mleko, masło, jaja.
Połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj.
Formy na muffinki napełnij 1 łyżką ciasta, potem nałóż uprażone jabłko i pokryj warstwą ciasta, tak aby wypełnić 3/4 wysokości formy.
Piecz około 22-25 minut.
Wyjmij i wystudź na kratce.
Przygotuj kruszonkę. W niewielkim garnuszku na małym ogniu roztop masło, dodaj cukier i wymieszaj do jego rozpuszczenia. Zestaw z ognia i dodaj pokrojone orzechy.
Kruszonkę nałóż na babeczki.
Najlepiej smakują podane na ciepło.